Вітаміни від А до Я

Опубликовано в Воскресенье, 3-го Мая, 2020.
Вы можете следить за любыми ответами на эту запись через RSS 2.0 ленту и оставлять свои комментарии в конце статьи.
Рубрика: Моя газета > Образ жизни > Здоровье > Вітаміни від А до Я

Вітаміни від А до Я

На жаль, повністю поповнити дефіцит вітамінів тільки за допомогою їжі найчастіше не вдається. Це може бути важко навіть якщо збалансувати раціон харчування і чітко виконувати розпорядження лікаря. Тому єдиним способом уникнути гіповітаміноз може служити прийом вітамінних комплексів, які можна знайти на сайті vitaworld.com.ua.

Однак, перед тим як почати прийом вітамінів необхідно обов’язково проконсультуватися з лікарем. Необгрунтоване застосування вітаміновміщуючих препаратів може призвести до тяжких побічних реакцій. Лікар зможе визначити, яких саме вітамінів бракує в організмі і призначити відповідні препарати.

При дефіциті вітамінів, наприклад, після хвороби рекомендується приймати вітамінні комплекси. Звичайно, вони не замінять природні вітаміни, які ми отримуємо з продуктами. Однак, допоможуть поповнити їх дефіцит.

Якщо немає можливості відвідати лікаря потрібно розібратися, які групи вітамінів за що відповідають.

Вітамін A (ретинол) — уповільнює старіння, необхідний для росту волосся, загоєння ран і роботи імунної системи. Вітамін необхідний для гостроти зору, при його дефіциті виникає «куряча сліпота» — захворювання, при якому хворий втрачає здатність бачити в темряві.

Вітаміни групи B — до цієї групи відносять вітаміни B1, B2, B6, B12 і ін. Вони допомагають уникнути стресу і зміцнюють нервову систему.

Вітамін С (аскорбінова кислота) — цей вітамін зміцнює імунну систему, а також має потужні антиоксидантні властивості.

Вітамін D — забезпечує нормальний ріст і розвиток кісток, підтримує тонус м’язів.

Вітаміни E — уповільнює процеси старіння, тому по праву називається вітаміном молодості.

Які вітаміни краще приймати

Для того, щоб поповнити недолік не одного, а відразу декількох вітамінів оптимальний прийом вітамінних комплексів. Їх ділять на кілька категорій залежно від того, для кого вони призначені або яку проблему передбачається вирішити:

  • Для імунітету
  • Для краси волосся, шкіри та нігтів
  • Для дітей
  • Для дорослих
  • Для вагітних

Для імунітету. Недолік імунітету можна запідозрити при частих простудних захворюваннях, швидкій стомлюваності, повільному заживленні ран. Зниження імунних реакцій може бути викликано:

  • Хронічним стресом;
  • Нестачею вітамінів і мікроелементів;
  • Хронічними захворюваннями.

Для краси волосся, шкіри та нігтів. Такі проблеми, як випадання і тьмяний колір волосся, ламкість нігтів, лущення шкіри часто пов’язані з нестачею вітамінів в організмі. До найважливіших вітамінів для підтримки здоров’я волосся і нігтів відносяться вітаміни B1, B2, B6, E, D3 і бетакаротін.

Для дітей. Дитячий організм відрізняється від дорослого, тим що імунітет дитини ще не сформувався. Для того, щоб знизити захворюваність дитини і прискорити одужання лікарі рекомендують доповнити харчування вітамінними комплексами.

Вітаміни для дорослих. Вітамінні комплекси для дорослих повинні містити збалансований набір всіх необхідних вітамінів. Комплекс повинен підтримувати імунітет і при необхідності заповнювати дефіцит тих чи інших речовин в організмі.

Вітаміни для вагітних. У період вагітності споживання вітамінів організмом різко збільшується, що пов’язано з формуванням і зростанням плоду. Так наприклад, потреба в фолієвій кислоті і вітаміні D зростає в 2 рази. Акушери-гінекологи рекомендують приймати вітаміни майбутнім мамам.

Де міститься найбільше вітамінів

Вітаміни насамперед міститися в рослинах, які їх утворюють або накопичують. Найбільша кількість вітамінів (каротину, B1, B2, PP, C) знаходиться в ягодах — вишні, суниці і чорній смородині. За ними слідують морква, помідори, апельсини, листя салату, яблука, капуста білокачанна. При цьому за кількістю вітаміну С лідирує шипшина, однак вона не містить вітамінів B1, B2, PP. Найбільша кількість каротину — попередника вітаміну A, міститься в щавелі і моркві, а вітаміну PP- в сливах.

Як правильно приймати вітаміни

Існує думка, що прийом вітамінів абсолютно нешкідливий. Однак, в ряді досліджень було показано, що надлишковий прийом вітамінів може серйозно зашкодити організму.

Є дані про негативний вплив високих доз вітамінів на печінку. Це стосується жиророзчинних вітамінів A, D, E, K, оскільки вони можуть накопичуватися в печінці. Перебір одних вітамінів може призвести до нестачі інших. Наприклад, відомо, що одночасний прийом заліза і кальцію заважає один одному. Препарати заліза рекомендується приймати вранці, а кальцію ввечері перед сном. Тому перед прийомом вітамінів слід проконсультуватися з лікарем і дотримуватися його рекомендацій.

Оставить комментарий

Гороскоп

Фотогалерея

Фото-рецепты

© 2007-2024 Моя газета • Взгляды редакции могут не совпадать со взглядами авторов статей.
При цитировании и использовании материалов ссылка, а при использовании в Интернет - прямая гиперссылка на издание "Моя газета" обязательна!